پورت Thunderbolt چیست و چه کاربردی دارد ؟

نویسنده مطلب : مدیر سایت
1401/10/28
803

در سال های اخیر تقاضا برای افزایش سرعت رد و بدل اطلاعات به قدری زیاد شده که تولید کنندگان به فکر تکنولوژی USB 3.0 و بعد بعد از آن ، تکنولوژی Thunderbolt  افتادند. شرکت پردازنده ی اینتل در سال 2011 یعنی زمانی که USB 3.0 با سرعت 5Gbps کار می کرد ، تاندربولت را با دوبرابر سرعت معرفی کرد. در واقع تاندربولت رابطی برای انتقال سریع اطلاعات و تصاویر به طور همزمان است، یعنی رابطی مانند پورت USB است که علاوه بر سرعت انتقال بیشتر، قابلیت ارسال تصاویر را نیز دارد. اسم سابق این تکنولوژی Light peak بود، که اپل اولین شرکتی بود که از این قابلیت در تجهیزاتش استفاده کرد. نسخه های مختلف تاندربولت متکی بر کانکتور Mini Display Port است و اپل تنها تولید کننده اصلی MDP است که البته به ندرت از آن در لپ تاپ ها استفاده شد. با ورود USB 3.0 این تکنولوژی جایگزین MDP شد. تاندربولت 3 از پروتکل Display port هم پشتیبانی می کند پس می توانید از Daisy-chain و چند مانیتور 4K 60Hz استفاده کنید. تاندربولت از Display port 1.2 و HDMI 2.0 و 10GBE Fast Networking پشتیبانی می کند.تکنولوژی تاندربولت انقلابی در تکنولوژی I/O می باشد.

شباهت Thunderbolt و USB C  

پورت Thunderbolt دقیقا شبیه به پورت USB C است و اغلب مواردی که USB C انجام می دهد را پشتیبانی می کند، مثلا می توانید دستگاهی که دارای USB C  است را به پورت Thunderbolt 3 وصل کنید و از دستگاه استقاده کنید، علاوه بر شکل و کانکشن یکسان، هردو، برق دستگاه را تامین می کنند، دستگاه های جانبی مختلف از جمله مانیتور را پشتیبانی می کنند.

تفاوت Thunderbolt و USB C

این دو پورت در پنج مورد با هم متفاوتند ؛ سرعت انتقال، اتصالات صفحه نمایش و مانیتور، دستگاه های قابل اتصال، Daisy-chaining (اتصال دستگاه به صورت سری)، سازگاری با تکنولوژی پایین تر.

سرعت انتقال: سرعت انتقال تاندربولت 3، برابر است با 40GBPS که دوبرابر حداکثر سرعت سریع ترین پورت های USB C  و Display port 1.2 و چهار برابر تاندربولت استاندارد است.

اتصالات صفحه نمایش و مانیتور: تاندربولت می تواند از چندین مانیتور پشتیبانی کند. مثلا پورت USB C با پشتیبانی از تاندربولت 3 ، یعنی می توانید با یک کابل هم برق را تامین کنید و هم فایل های حجیم مثل ویدئو را به دو یا چند مانیتور اکسترنال4K 60Hz بفرستید.

دستگاه های قابل اتصال: تاندربولت و USB C از دستگاه های جانبی مختلفی مثل پرینتر و هارد اکسترنال پشتیبانی می کنند؛ اما تاندربولت از دستگاه های PCle مانند کارت گرافیک های اکسترنال و هارد اکسترنال های پرسرعت هم پشتیبانی می کنند در حالی که USB C این قابلیت را ندارد.

Daisy-chaining (اتصال چند دستگاه به صورت سری): تاندربولت 3 از این قابلیت پشتیبانی می کند بنابراین تا 6 دستگاه سازگار را می توان به هم وصل کرد و نیازی نیست که همه به دستگاه اصلی (Host) وصل شوند. بطور مثال می توان هارد را به کامپیوتر و مانیتور را به هارد وصل کرد، اما در USB C  همه اینها باید به پورت های مجزا وصل شوند.

ظاهر:

روی USB C علامت به خصوصی ندارد ولی روی تاندربولت علامت رعد و برق کشیده شده است؛ کابل 1 و 2 تاندربولت شکل ظاهری متفاوتی داشته اما کابل 3 تاندربولت  شبیه به USB C می باشد.

موارد کاربرد اصلی تاندربولت:

  • انتقال فایل در زمان کوتاه
  • استفاده از دو مانیتور 4K 60Hz
  • استفاده از کارت گرافیک اکسترنال برای بازی و رندرینگ

همچنین کابل تاندربولت 4 هم شباهت ظاهری به 3 دارد ولی چند ویژگی بیشتر دارد:

  •  پشتیبانی از یک مانیتور با رزولوشن 8K و دو مانیتور با رزولوشن 4K
  • به محض اتصال دستکاه جانبی به آن شروع به کار می کند.
  • سرعت PCle دوبرابر شده یعنی 32GBps که در کارت گرافیک مطرح است.
  • امنیت بیشتر با VT-d که دسترسی مستقیم به حافظه را محدود می کند.

نظر خود را بیان کنید

تمامی حقوق برای فروشگاه ایران تک محفوظ می باشد
لیست مقایسه من 0
لیست مقایسه من