دو مهارت ذهنی که با افزایش سن بهتر می شود
مقوله مسن تر شدن یا پیر شدن برای خیلی از افراد خوشایند نیست، با مسن تر شدن مشکلات و مسائلی برای افراد از نظر روان شناختی یا جسمی به وجود می آید یکی از این موارد زوال شناختی است که با مسن تر شدن برای افراد پیش می آید به طور کلی زوال شناختی مرتبط با سن یک موضوع شناخته شده است، ولی، از نظر قابلیتهای ذهنی و روانی، مسن تر شدن موضوع تماماً ناخوشایندی نیست. بر پایه یک مطالعه جدید مرکز پزشکی دانشگاه جورج تاون، دو مهارت روانی بسیار مهم ممکن است واقعاً با افزایش سن بهبود یابند، که باعث میشود تا بزرگسالان مسن تر بهتر بتوانند از عهده مدیریت اطلاعات جدید بر آیند و اطلاعات مهم را بیابند.
به نقل از اسلش گیر، این مطالعه جدید مبتنی بر برخی از تحقیقات مقیاس کوچکتری است که دریافته است که سالمندی به معنای کاهش حتمی قدرت شناختی نیست و اینکه، در واقع، میتواند جنبههای شناختی را بهبود ببخشد. محققان این حدس را مطرح کردهاند که میتوان این مهارتهای روانی مهم را بهبود بخشید تا کاستن از زوال مغزی که با سالمندی طبیعی رخ میدهد کاهش یابد.این پژوهش مبتنی بر مطالعهای بر روی 702 شرکتکننده در فاصله سنی 58 تا 98 بود؛ زیرا در این بازه سنی سالمندان دارای بیشترین تاثیر بر تغییرات شناختی هستند. این محققان بر سه جنبه کلیدی شناخت تمرکز کردند: بازدارندگی اجرائی، هشداردهی، و جهتدهی.
از میان این سه کارکرد مغزی مهم، مشخص شد که فقط «هشداردهی» با افزایش سن بدتر میشود؛ این مهارت دربرگیرنده آماده شدن و هوشیار ماندن برای اطلاعات جدید میشود. مشخص شد که دو کارکرد دیگر، یعنی جهت دهی و بازدارندگی اجرائی، با افزایش سن بهبود یافتهاند، و به عنوان بنیانی محکم برای چیزهایی مانند تصمیم گیری و خودکنترلی عمل میکنند.
محقق ارشد این مطالعه، دکتر مایکل تی اولمن، گفت:
با وجود یافتههای جالب توجه برخی از مطالعات مقیاس کوچکتر که پرسشهایی را درباره مفروضات رایج مطرح کردهاند، اما مردم عموما تصور میکنند که کارکردهای توجهی و اجرائی با افزایش سن افت میکنند. ولی نتایج مطالعه گسترده ما گویای آن است که عناصر مهم این قابلیتها در واقع در طی دوران سالمندی بهبود مییابند، که احتمالاً به این خاطر است که ما این مهارتها را در طی عمرمان تمرین میکنیم.