کافئین و تاثیراتش روی بدن!

امروزه کافئین در زندگی ما نقش بسیار زیادی دارد، کافئین محصولات متنوعی دارد و در حال حاضر به انواع شکل های قرص کافئین، شامپو کافئین، مکمل کافئین، می باشد؛ همچنین کافئین در بسیاری از گیاهان مثل قهوه و دانههای کاکائو و برگ های چای می باشد. کافئین حاوی آلکالوئید می باشد، یعنی این ماده شیمیایی موجود در کافئین گیرندههای آدنوزین یا گیرندههایی که دستور زمان خواب را می دهند، مختل میکند؛ در واقع باعث هوشیاری، تمرکز و حافظه بهتر موقتی پس از یک فنجان قهوه میشود. این اختلال و وقفه به دوپامین این امکان را می دهد که برای مدت زمان طولانیتری در بدن بماند؛ اما، نوشیدن بیش از اندازه قهوه میتواند باعث تحریکپذیری و عصبی شدن فرد شود. کافئین از سد خونی-مغزی عبور می کند و فواید و عوارض هایی را بر روی سیستم اعصاب مرکزی و پیرامونی انسان میگذارد، که معمول ترین آن ها افزایش تمرکز و هوشیاری می باشد. در بعضی از کشورها، کافئین نوعی ماده نیمه مخدر یا حتی مخدر می باشد.
نحوه عملکرد کافئین در بدن :
هنگامی که ما کافئین میخوریم، برای تجزیه شدن و متابولیزه شدن، به کبد میرود، وقتی که به کبد رسید، به سه ماده تقسیم میشود؛ نیمه عمر کافئین ۵ ساعت می باشد، یعنی مقدار کافئین در خون بعد از 15 تا 45 دقیقه به بیشترین حد خود میرسد و اثراتش در این تایم در بدن دیده میشود.
مقدار مجاز استفاده از کافئین در روز :
تعیین میزان مصرف کافئین کار بسیار سختی می باشد، چرا که میزان تاثیرش در هر بدن متقاوت می باشد بستگی به میزان حساسیت افراد به کافئین دارد؛ به علاوه، بعضی افراد کافئین را سریعتر متابولیزه میکنند، یعنی امکان دارد زودتر اثرات کافئین را احساس کنند. به طور کلی، سازمان غذا و دارو (FDA) بیش از 400 میلیگرم کافئین در روز مجاز نمی باشد، که تقریباً معادل 4 فنجان قهوه می باشد.